2015/12/22

Amerikkalainen omenapiiras / Apple Pie


Meillä on poikaystävän kanssa ollut perinteenä nyt jo monena vuonna leipoa joulupöytään amerikkalainen omenapiiras, apple pie. Jos oikein muistan, perinne alkoi viisi vuotta sitten kun vietettiin ensimmäistä kertaa joulua saman katon alla. Tätä reseptiä on pyöritelty oikeaan muotoonsa muinakin kertoina kuin jouluna, mutta silti se maistuu parhaalta juuri pyhien aikaan.

Piiraan ulkomuoto on vähän niin ja näin (omasta mielestä ihan butt-ugly, mutta mies on erimieltä), minusta se on paljon kauniimpi ennen uunia, mutta se johtuu siitä että minä pidän ohuesta kuoresta. Mikäli piiraasta haluaa tasaisen ja kauniin päällisen on siihen pari vaihtoehtoa, voi joko a. leikata omenan palat siivuiksi ja asetella ne nätisti vuokaan tai b. kaulita paksumman kuoren, jolloin se ei mukaudu niin paljon omenanpalasten mukaan.

Tässä minun versiossa on täytteenä granny smith-omenoita, erilaisia sokereita, muskottipähkinää, vaniljaa ja paljon kanelia.


Pohja ja kuori:
200g voita
4dl jauhoja
0,5dl tomusokeria
1 kananmuna
1 rkl vettä

Täyte:
1kg granny smith omenoita
1tl muskottipähkinää
2 rkl kanelia
1dl fariinisokeria
0,5dl tavallista sokeria
2rkl vaniljasokeria
2rkl muscovado sokeria
2rkl perunajauhoja

Päälle:
maitoa
sokeria

Aloita pohjan valmistuksella, nypi huoneenlämpöinen voi jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi, vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita se joukkoon, lisää sen jälkeen vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile palloksi, kääri kelmuun ja laita taikina jääkaappiin.

Kuori ja pilko tai viipaloi omenat. Sekoita omenoiden joukkoon kaikki muut ainekset, täyte on nyt valmis, TADAA!

Ote taikinasta puolet ja kaulitse ohut levy, nosta se piirakka vuoan päälle ja pistele pohjaan haarukalla reikiä. Lappaa omenatäyte (tai asettele nätisti) pohjan päälle. Kaulitse toinen puoli taikinasta ja päästä luovuus valloilleen, tee ristikko tai kuvioita, mitä vaan, tai tee perinteisesti ja kaulitse vain tasainen kuori piiraan päälle. Sudi pintaan maitoa ja ripottele sokeria. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 1h. Anna jäähtyä kunnolla ja nauti



Hyvää Joulua!

1 kommentti: