2014/07/04

Kesäinen kirsikkapiiras / Cherrypie

Tämä alla oleva piiras on helppo ja suhteellisen nopea valmistaa, mikäli kirsikoiden perkausta ei lasketa mukaan. Kun ruvetaan valmistamaan kirsikkapiirasta, on siihen hyvä varata noin 0,5kg enemmän kirsikoita mitä ohjeessa pyydetään, sillä kiviä poistaessa niitä saattaa napsia yhden jos toisenkin suuhunsa. Mikäli kirsikoita riittää vielä täytteeseenkin, saa palkinnoksi myös ihan huikeaa kirsikkapiirasta! Seuraksi sopii, tai oikeastaan kuuluu, vaniljajäätelö.

Tämä on ehdoton kesäherkku, sillä tuoreet kirsikat kuuluvat kesään ja tähän piiraaseen, mutta pienellä twistillä siitä saa varmasti myös jouluisan. Täytyypä palata siihen vielä vuoden lopulla....


Pohja:
200g voita
4dl jauhoja
0,5dl tomusokeria
1 kananmuna
1 rkl vettä

Kirsikkatäyte:
1,5kg kirsikoita (ja ne syötäväksi tarkoitetut ;))
1dl hillosokeria
1 sitruunanmehu
1 vaniljatanko
2 rkl perunajauhoa

voiteluun:
maitoa
vaniljasokeria
sokeria


Eli vuoka on siis 22cm halkaisijaltaan ja irtopohjainen, mutta irtopohjainen vuoka ei siis ole edellytys tähän herkulliseen luomukseen.

Aloita pohjan valmistuksella, nypi huoneenlämpöinen voi jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi, vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita se joukkoon, lisää sen jälkeen vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile palloksi, kääri kelmuun ja laita taikina jääkaappiin.

Valmista täyte. Laita peratut kirsikat kattilaan sokerin ja vaniljatangon siementen kanssa kanssa ja laita lämpeämään. Purista sitruunasta mehu ja sekoita siihen perunajauhot, kun seos kiehuu lisää perunajauhoneste nauhana sekaan. Kun se alkaa sakenemaan, nosta pois hellalta, sekoita ja jätä jäähtymään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Ota taikinasta puolet ja kaulitse se kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi ja nosta piirakkavuoan päälle, älä vielä leikkaa yli menneitä reunoja pois. Lisää hieman jäähtynyt kirsikkatäyte pohjan päälle. Ota jääkaapista loput pohjasta ja kaulitse se ohueksi levyksi kahden leivinpaperin välissä. voit käyttää sen miten itse parhaiten näät joko umpinaisena kantena, ristikkona tai ottamalla piparimuotilla kuvioita ja laittamalla ne kuoreksi. Itse tein perinteisen ristikon ja letitin lopun reunoille. Kun olet laittanut kuoren haluamallasi tavalla, paina se pohjaan kiinni samalla poistaen yli menevät reunat. Voitele se maidon ja vanilja sokerin sekoituksella ja ripottele päälle tavallista sokeria

Paista piirasta uunin alatasolla noin 40 minuuttia ja ota se pois kun kuori on saanut kauniin kullanruskean värin.


9 kommenttia:

  1. En rakasta mitään muuta niin paljon kun kirsikoita! <3 Tää on ihan pakko testata. Kiitos ohjeesta!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei suosittelen ehdottomasti kokeilemaan :) tää oli tosi hyvää ja uppos kyllä sellaisellekkin kuka ei kirsikoista noin muuten tykännyt ;)

      Poista
  2. Vaikka en varsinaisesti leipomisesta välitä, niin tätä voisin tehdä - kirsikat ovat piirakkatäytteiden aatelia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tää on helppoa ku heinänteko :) Pohjankin voi vaikka laiskuuttaan ostaa valmiina niin ei tartte ku perata ja keittää täyte ;)

      Poista
  3. Oi sun blogi on pullollaan herkullisen näköisiä ja kauniita kuvia! Jään ehdottomasti seuraamaan ja keräämään ispiraatiota, vaikka laiska leipoja olenkin :)

    VastaaPoista