2014/06/30

Parhaat kahvipöytien klassikot, pullapitko ja kanelikierre

Pulla, voi ihana pulla. Ensimmäinen leivonnainen, mitä olen tehnyt. Sitä on leivottu koulussa, mummon kanssa, äidin kanssa, poikaystävälle, siskoille, suruun ja iloon ja nyt viimeisimpänä isälle ja tämän perheelle.

En ole niinkään pullan leipoja enää, nykyään yleensä enemmän kokeilen, teen kakkuja ja kuppikakkuja. Kuitenkin (ilmeisesti pienen aivohalvauksen seurauksena) päätin leipoa pullaa kun isäni soitti ja ilmoitti tulevansa perheineen kahville.

Pullan leivonnassa tärkeintä on kuulemma kärsivällisyys, sillä taikinan ja valmiiden pullien pitää kohota ja kummankin reilun tunnin. Jaiks, en nimittäin ole kärsivällisimmästä päästä. Täydellisen pullan salaisuuden selvittäminen alkoi vimmatulla tahdilla ja kohta sain kuin sainkin kasaan jo melkoisen hyvän reseptin. Eihän tämä tietenkään mitään raketti tiedettä ole, paitsi minulle kun en yleensä pullaa
leivo.


Taikina:
5dl punaista maitoa
50g tuorehiivaa
1dl sokeria
1dl tomusokeria
1rkl kardemummaa jauhettuna (mielellään itse jauhettuna)
1tl suolaa
1kananmuna
12-15dl puolikarkeita vehnäjauhoja
200g voita (pehmeänä ja huoneenlämpöisenä)

kanelikierteiden täytteeksi:
voita
sokeria
kanelia

Voiteluun:
1 kananmuna
ripaus sokeria

Ennen ohjeita selitän nopeasti, tämän pullataikinan salaisuudet.

Ensimmäisenä punainen maito.Sitä kannattaa rohkeasti käyttää, sillä maidon rasva ei rasvana maistu joukossa, vaan korostaa eri makuja ja sitoo ne paremmin yhteen. Toinen on itse jauhettu kardemumma, se tuoksuu ja maistuu voimakkaammin ja huumavammin, suosittelen sitä kaikissa tilanteissa. Kolmas on tomusokeri, se lisää pullataikinan kuohkeutta, kun sillä korvaa puolet sokerista. Ja voita, ihan oikeaa voita, ei leivontamargariinia tai muita vastaavia. Tarviiko tätä edes selittää? Mikko tosin sanoi, että mä leivon sydäri-pullia.... :D

ASIAAN! Eli ne varsinaiset ohjeet. Lämmitä maito kattilassa 37-40 asteiseksi (ei pahasti yli 40, sillä hiiva kuolee silloin), eli reippaasti käden lämpöiseksi. Itse käytin lämpömittaria, mutta se oli lähinnä hifistelyä. Liota hiiva lämpimän maidon joukkoon ja lisää sen jälkeen sokerit, kardemumma ja suola. Kaada seos kulhoon. Vatkaa kanamunan rakenne rikki erillisessä kulhossa ja lisää joukkoon. Lisää 5dl jauhoja sekä suola ja sekoita. Lisää vielä 3-4dl jauhoja. Takinan pitäisi olla sen verran paksua, että sen saa vielä puuhaarukalla sekaisin. Tämän jälkeen alkaa paras/inhottavin osuus, eli taikinan alustaminen ja vaivaaminen. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa aina kunnolla. Kun jauhoja on mennyt yhteensä noin 11dl, lisää puolet voista ja jatka vaivaamista. Lisää jauhoja enää 1-4dl kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja on sopivan pehmeää, lisää loput voista ja vaivaa kunnon sitkon saamiseksi. Lämmitä uuni 50 asteeseen ja sammuta kun lämminnyt. Kohota taikinaa uunissa (tmv vedoton paikka) puolitoista tuntia.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, voit aloittaa pullien pyörittelyn, täyttämisen tai letittämisen. Itse täytin kanelikierteen voilla, sokerilla ja kanelilla ja kieritin ne muffinssi pellille. Toinen lempapri täytepulla on kookos pullat, joihin tulee voita, fariinisokeria ja kookoshiutaleita täytteeksi. Valmiita pullia kohotetaan liinan alla jälleen tunti (tämä kohotusvaihe on yhtä tärkeä kuin ensimmäinenkin, senpä takia tarvitaan sitä kuuluisaa kärsivällisyyttä). voidellaan kananmunalla tai voilla ja paistetaan uunin keski tai ala tasolla 200 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Päälle voi tietysti halutessaan ripotella ennen paistamista sokeria, raesokeria, siemeniä tai mitä mieleen tulee.



4 kommenttia:

  1. Oikein hyvää pullaa oli :) Kokeile joskus kanelikierteisiin/korvapuusteihin tav.sokerin tilalle fariinisokeria..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! sitä välillä laitankin, nyt ei vaan sattunut kaapissa olemaan ;) niin ja kiitos!

      Poista
  2. Oioi, ihania reseptejä! Pakko alkaa seurailla, rakastan leipomista :3


    tarvitsensinua.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Leipominen on kyllä niin ihanaa ja rentouttavaa :)

      Poista