2013/11/14

Puolukka- & kinuskipiirakka / caramel & lingonberry pie


Isäni on oikea herkkusuu ja hänen puoleltaan on oma sekä siskojenkin kyltymätön makean himo peritty. Senpä takia päätikin leipoa isälleni isänpäivän kunniaksi puolukka-kinuski piirakan. Reseptiin sain inspiraation Kinuskikissan ohjeesta. Omassa variaatiossani on karpalon sijasta puolukoita, niitä on hieman enemmän ja tämä on myös pienesti vaniljainen.

Minun huikean suloinen pikkusiskoni, joka on vasta puolitoistavuotias, söi myös innolla puolukka piirakkaa. Itse olin aluksi hieman skeptinen, että mitenhän menee alas puolukan happamuus, mutta kinuskin makeus tasapainottaa sen loistavasti. Tässä piirakassa pätee vanha kunnon vastakohdat täydentävät toisiaan-sanonta, sillä ilman kinuskia tämä olisi liian hapan ja ilman puolukkaa aivan liian makea



Pohja:

150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

Täyte:
2 prk kondensoitua maitoa 
(HUOM! kondesoitua maitoa tulee keittää 3h, joten mikäli piirasta tekee kiireellisellä aikataululla, voi ne keittää ja esim edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan)

Päälle:
500g puolukoita
3tl vaniljasokeria
1rkl perunajauhoja

Aloita keittämällä kondesoitua maitoa, laita purkit kokonaan veden alle ja anna kiehua 2,5h-3h, lisää vettä aina sen haihtuessa ja muista poistaa etiketit heti kun ne irtoavat (ettei liima pala kattilan pohjaan).

Pohjaa varten sekoita kuivat aineet keskenään, vatkaa sen jälkeen sokeri ja voi vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen sekoittaen hyvin. Sekoita tämän jälkeen joukkoon kuivat aineet. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele sen jälkeen pohjataikina sinne reunoja myöten (noin 3-4cm).

Lusikoi valmis kinuski pohjan päälle ja levitä tasaiseksi varovasti.

Sekoita kulhossa puolukat, vaniljasokeri ja perunajauhot ja kaada koko komeus kinuskin päälle, paista vielä uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.


9 kommenttia:

  1. Hyvän näköistä puolukkapiirakkaa, puolukka taittaa kivasti kinuskin makeuden :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! :) Ja oli ainakin Isälle herkkua ;p Kannattaa kokeilla myös tuota kinuskikissan ohjetta jossa on karpaloita :p

      Poista
  2. Mielenkiintoinen blogi, liityin seuraajaksi Blogloviniin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikun kiva! Tervetuloa vaan lukijaksi ja toivottavasti reseptejä pääsee testiin! ;p

      Poista
  3. Onpas herkullisen näköisiä kakkuja!! Oli pakko liittyä lukijaksi :)

    VastaaPoista
  4. Tämäkin oli todella hyvää :) Kokeilin tehdä tästä gluteenittoman version ja korvasin vehnäjauhot riisi-ja perunajauhoilla ja onnistui niinkin melko hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Gluteniton pohja sopii varmasti aivan yhtä hyvin :) Kun se pohja ei ole se tärkein makuelementti ;)

      Poista
  5. Oi että näyttää hyvältä. Mulla on pakkanen täynnä puolukoita ja oon tässä pohtinut mihin ne käyttäisin. Taisi löytyä sopiva kohde :)

    Btw, meillä kanssa pikkunen on vetänyt suoraan pakastimesta mustikoita ja puolukoita jäisinä ihan tyytyväisenä! Olin kanssa varma, että puolukat saa ainakin happaman (heh) vastaanoton, mutta hyvin näyttää maistuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja tämähän on oikea syksyinen tekele!! :)

      Poista