2014/08/22

Red velvet kuppikakut


Eräs Sveitsiläinen herrasmies tuli Suomeen ystäväni vieraaksi. Me päätimme näyttää hänelle pienen palan Suomen historiaa ja viedä hänet suomenlinnaan piknikille. Jälkkäriksi minä sain kunnian leipoa jotain ja päätin että tämä jokin saa nyt olla red velvet kuppikakkuja, sillä punavalkoinen väri sopi loistavasti teemaan.

Ja olivat muuten hyviä, nämä hävisivät nopeasti muihin suihin. Minä olin vielä edellisenä päivänä pakannut kaksi cupcakea erilleen, jotta ystäväni ja Sveitsin vahvistus voisivat sitten viedä vielä kotiin evääksi yhdet.

Taikina:
3dl vehnäjauhoja
1rkl kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria
1,5dl sokeria
150g voita
2 kananmunaa
2tl punaista väriainetta
2dl piimää
1,5tl soodaa
2tl valkoviinietikkaa

Kuorrute:
125g tuorejuustoa
50g voita
2-3dl tomusokeria


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Aloita taikinan valmistus sekoittamalla jauhot ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa sen jälkeen sokeri ja voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaten kunnolla välissä. Lisää piimä ja jauhoseosta vuorotellen taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää tämän jälkeen punainen väri. Sekoita sooda ja valkoviinietikka keskenään ja sekoita taikinan joukkoon. Paista 175 astetta ja paista 20-30min. Anna paiston jälkeen jäähtyä kunnolla ennen kuorrutteen lisäämistä.

Valmista kuorrute. Vatkaa tuorejuusto ja voi ja lisää tomusokeria vähitellen joukkoon, kunnes kuorrute on tarpeeksi paksua. Valmiin kuorrutteen voi laittaa jääkaappiin hetkeksi, jotta se on helpompi pursottaa. Kuorrutteen voi joko pursottaa tai vain veitsellä sivellä kuppikakkujen päälle.

Nauti hyvässä seurassa, joko muiden tai itsesi kanssa! 







2014/08/04

Maidoton suklaamoussekakku

Ensimmäinen kakku ikinä jonka teen maidottomana! Huikeaa, tulipahan tämäkin puoli korkattua juuri sopivasti synttäreiksi. Tämä kakku on siis valmistettu minun ja ystäväni 22v syntymäpäiville. Se on tehty maidottomaksi, sillä yksi meidän ystäväpiiristä on allerginen maitoproteiinille.


Ohje on 20cm vuokaan ja siitä riittää loistavasti 10-15 hlö, sillä kakku on aika makea (ensi kerralla muistan laittaa hieman vähemmän sokeria, jos ollenkaan). En normaalisti laita resepteihin käyttämiäni merkkejä, mutta tätä reseptiä en ole testannut muilla maidottomilla tuotteilla, enkä tiedä onko niissä huikeita eroja, joten onnistumisen takaamiseksi teen poikkeuksen.


pohja:
150g Euroshopper cookies 
25g kasvirasva margariini

täyte:
2dl sunnuntai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
4dl sunnuntai kasvivispiä
350g Brunbergin tummaa suklaata
1 vaniljatanko
2tl sokeria
2 liivate lehteä

koristeluun:
Brunbergin tummaa suklaata
sinistä sokerimassaa

Murskaa keksit kaulimella tai yleiskoneessa, sulata rasva ja sekoita keskenään. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja reunakalvolla ja painele keksiseos sen pohjalle. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Sulata suklaa miedolla lämmöllä ja jätä jäähtymään. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vispaa vaniljakastike ja kasvivispi kuohkeaksi vaahdoksi, lisää sen jälkeen vaniljatangon siemenet ja sokeri. Sekoita jäähtynyt suklaa vaahtoon vispaten. Kiehauta pieni tilkka vettä, liota liivatteet sen joukkoon ja lisää seos ohuena nauhana täytteen sekaan kokoajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja anna jähmettyä vähintään 3h. Koristele suklaamuruilla ja sokerimassa koristeilla. 

Huom! Lisää sokerimassakoristeet vasta juuri ennen tarjoilua!


2014/07/09

Sitruuna-mansikkakääretorttu, kesän helpoin herkku

Tämä on nopea ja vaivaton herkku ja tästä ei kahvipöydän klassikko paljon parane! Tietysti on vielä valmiista marengista tehty pavlova, mutta ei nyt mennä siihen.

Mummuni tuli tännepäin viikonloppuna ja äiti pyysi minua leipomaan jotain hyvää, no koska olin kiireinen synttärikakkujen ja kirsikkapiirakoiden kanssa, niin päätin tehdä jotain tosia nopeaa ja helppoa. Tässä tulee siis sitruuna-mansikka kääretorttu. Kuvatkin on napattu kännykällä, joten tämä on oikea laiskan ihmisen postaus laiskan ihmisen leivonnaisesta.


Pohja:
4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
ripaus vaniljasokeria

Täyte:
2prk sitruunarahkaa
0,5prk lemoncurdia valmiina
tuoreita mansikoita pilkottuina

Koristelu:
pieni osa täytteestä
mansikoita
sitruunamelissaa


Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi ja sihtaa jauhot ja kääntele varovasti vaahtoon. Levitä leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa noin 10min. Ripota toisen leivinpaperinpäälle kerros sokeria ja kippaa hieman jäähtynyt pohja siihen. 

Sekoita lemon curd ja rahkat sekaisin ja pilko mansikat. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle, mutta jätä sitä hieman päällistä varten. Laita pilkotut mansikat täytteeseen ja kääri varovasti rullalle. Laita kääretorttu hetkeksi vaikka liinan svulla tiukkaan pakettiin ja anna vetäytyä. Pilko mansikoita, hae maalta sitruunamelissaa ja keitä kahvit. Koristele sen jälkeen ja nauti!

VINKVINK: mikäli kääretorttupohja ei meinaa irrota leivinpaperista, levitä pullasudilla jääkylmää vettä siihen, niin sen pitäisi irrota helpommin :)

2014/07/08

Vadelma-suklaa täytekakku

Järjestimme yhdelle ystävällemme yllätyssynttärit lauantaina ja minun tehtäväkseni jäi luonnollisesti kakun tekeminen. Sain vaivihkaa kaivettua esiin että vadelma on se juttu, mutta koska olin mielessäni ja saanut päähänpinttymän suklaakakusta, päätin yhdistää ne. Tämä kakku on herkan vaaleanpunainen pääktä, mutta sisältä paljastuu upea suklaaunelma. Tässä siis tulee vadelma-suklaakakku jossa täytteenä on vadelmasuklaamousse ja päällä vaniljainen vadelma-tuorejuustokuorrute.

Suklaakakkupohjan resepti on suklaasydän blogista ja halusin kokeilla sitä, sillä se sisältää oikeaa suklaata. Tein ohjeen muuten tällä tavoin, mutta lisäsin kaapista löytyneet suklaapisarat vielä joukkoon. Suklaapisaroitahan saa punnitse & säästä kaupoista ja ne on tos käteviä mm. keksejä ja muffineita tehtäessä


pohja:
200 g tummaa suklaata
75 g voita
4 munaa
150 g sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
75 g vehnäjauhoja
2 rkl maustamatonta jogurttia
Kaapinpohjalle jääneet suklaapisarat (noin 0,5dl)

Suklaa-vadelmatäyte:
2dl vispikermaa
300g tummaa suklaata (50%)
200g vadelmia

kuorrute:
200g vaniljatuorejuustoa
2dl kuohukermaa
200g vadelmia paseerattuna
2rkl tomusokeria
2tl perunajauhoja

Koristeeksi:
Tuoreita vadelmia
suklaata (eri väreissä)

Vuoraa 20cm kakkuvuoka leivinparerilla ja laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä kattilassa tasaiseksi seokseksi ja siirrä sivuun jäähtymään. Sekoita vaniljasokeri, leivinjauhe ja jauhot keskenään ja vatkaa sen jälkeen munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi kuumassa vesihauteessa. Lisää vaahtoon suklaa voi seos ja sen jälkeen siivilöi jauhoseos varovasti joukkoon. Lisää lopuksi maustamaton jogurtti. Paista kakkua uunissa noin 50minuuttia tai niin kauan että tikulla testatessa ei siihen jää taikinaa. Ota kakku uunista ja kumoa hieman jäähtyneenä.

Laita kattilaan kerma, suklaa ja 150g vadelmia ja sekoita niin kauan että suklaa on sulanut kokonaan. Laita seos jääkaappiin (tai talvella ulos) jäähtymään. Sekoita aina välillä nopeuttaaksesi jäähtymistä. Kun täyte on jäähtynyt ja jähmettynyt, vatkaa kuohkeaksi mousseksi sähkövatkaimella. Suklaan ansiosta täyte on jämäkkää ja ei vaadi liivatteita. 


Kokoa kakku niin että halkaiset pohjan kahteen osaan, tarvittaessa kostuta vaniljamaidolla tai kaakaolla. Jätä tasaisempi osa kakun 'hatuksi'. Lusikoi mousse kakun väliin ja painele loput vadelmista siihen kokonaisina. Laita toinen kakkupohjapala päälle. Kakun voi myös kuorruttaa samanapäivänä, mutta paremmalta se maistuu jos antaa täytteen jne asettua yön yli ja kuorruttaa sen tarjoilupäivänä.

Valmista kuorrute. Paseeraa vadelmat (tehosekoitin, siivilöi siemenet pois). Laita vadelmasose kattilaan, sekoita pieneen vesitilkkaan tomusokeri ja perunajauhot, kun vadelmasose kiehuu, valuta nauhana perujauhoseos kuumaan soseeseen ja odota että keitos pulpahtaa, ota pois hellalta ja jätä jäähtymään. Vatkaa tuorejuusto ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi, lisää sen jälkeen jäähtynyt vadelmakiisseli varovasti joukkoon lusikalla. Vadelmasoseen määrä saattaa vaihdella paljonkin vadelmien koosta riippuen, joten lisää kiisseliä niin että kuorrute on kuitenkin jämäkkään, että se pysyy kakun päällä. Koristele tuoreilla vadelmilla ja valkosuklaalla / candymeltseillä tms. Oma tarkoitus oli laittaa valkosuklaata, mutta tuli pari muuttujaa ja jouduin laittamaan punaisia candymeltsejä, no, onhan se ihan kiva noinkin ;)


Eikö muuten oli kaunis iso pioni? Äiti toi sen minulle omasta puutarhastaan ja olen sitä nyt kaksi päivää ihastellut!

2014/07/04

Kesäinen kirsikkapiiras / Cherrypie

Tämä alla oleva piiras on helppo ja suhteellisen nopea valmistaa, mikäli kirsikoiden perkausta ei lasketa mukaan. Kun ruvetaan valmistamaan kirsikkapiirasta, on siihen hyvä varata noin 0,5kg enemmän kirsikoita mitä ohjeessa pyydetään, sillä kiviä poistaessa niitä saattaa napsia yhden jos toisenkin suuhunsa. Mikäli kirsikoita riittää vielä täytteeseenkin, saa palkinnoksi myös ihan huikeaa kirsikkapiirasta! Seuraksi sopii, tai oikeastaan kuuluu, vaniljajäätelö.

Tämä on ehdoton kesäherkku, sillä tuoreet kirsikat kuuluvat kesään ja tähän piiraaseen, mutta pienellä twistillä siitä saa varmasti myös jouluisan. Täytyypä palata siihen vielä vuoden lopulla....


Pohja:
200g voita
4dl jauhoja
0,5dl tomusokeria
1 kananmuna
1 rkl vettä

Kirsikkatäyte:
1,5kg kirsikoita (ja ne syötäväksi tarkoitetut ;))
1dl hillosokeria
1 sitruunanmehu
1 vaniljatanko
2 rkl perunajauhoa

voiteluun:
maitoa
vaniljasokeria
sokeria


Eli vuoka on siis 22cm halkaisijaltaan ja irtopohjainen, mutta irtopohjainen vuoka ei siis ole edellytys tähän herkulliseen luomukseen.

Aloita pohjan valmistuksella, nypi huoneenlämpöinen voi jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi, vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita se joukkoon, lisää sen jälkeen vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile palloksi, kääri kelmuun ja laita taikina jääkaappiin.

Valmista täyte. Laita peratut kirsikat kattilaan sokerin ja vaniljatangon siementen kanssa kanssa ja laita lämpeämään. Purista sitruunasta mehu ja sekoita siihen perunajauhot, kun seos kiehuu lisää perunajauhoneste nauhana sekaan. Kun se alkaa sakenemaan, nosta pois hellalta, sekoita ja jätä jäähtymään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Ota taikinasta puolet ja kaulitse se kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi ja nosta piirakkavuoan päälle, älä vielä leikkaa yli menneitä reunoja pois. Lisää hieman jäähtynyt kirsikkatäyte pohjan päälle. Ota jääkaapista loput pohjasta ja kaulitse se ohueksi levyksi kahden leivinpaperin välissä. voit käyttää sen miten itse parhaiten näät joko umpinaisena kantena, ristikkona tai ottamalla piparimuotilla kuvioita ja laittamalla ne kuoreksi. Itse tein perinteisen ristikon ja letitin lopun reunoille. Kun olet laittanut kuoren haluamallasi tavalla, paina se pohjaan kiinni samalla poistaen yli menevät reunat. Voitele se maidon ja vanilja sokerin sekoituksella ja ripottele päälle tavallista sokeria

Paista piirasta uunin alatasolla noin 40 minuuttia ja ota se pois kun kuori on saanut kauniin kullanruskean värin.


2014/07/01

Mississippi mudpie, eli syntisen ihana suklaakakku


Tämä kakunpahanen ei jää jääkaappiin lojumaan, se nimittäin syödään niin nopeasti ettei ehdi kissaa sanoa. Leivoin tätä loppukeväästä ja sen syömiseen meni noin 20 minuuttia, sillä pojat hotkaisivat sen suihinsa alta aikayksikön.

Tämän kyseisen kakun tein Martha Stewartin ohjeella ja vaikka kakku onkin suuritöinen, ei se vaadi paljoa jos tekemisen jakaa kahdelle päivälle. Itse tein pohjan, suklaakakun ja vanukkaan ensimmäisenä päivänä ja toisenapäivä yhdistin ko osat ja vatkasin kermavaahdon. Ohje kakkuun on pitkä, joten en käännä sitä nyt suomeksi, mutta sen löytää täältä.


Kakku leikkautuu todella nätisti, jos ei heittele sitä palasta ympäri keittiön pöytää, niinkuin allekirjoittanut sattui tekemään :D