2015/03/01

Vadelmaiset Browniet


Siskoni saa lapsen maaliskuun lopulla, joten nyt oli vielä hyvää aikaa järjestää hänelle vauvakutsut. Leivoin näille kutsuille edellisessä postauksessa näkyviä keksejä (ilman piparminttua) sekä näitä vadelmaisia brownieita. Kakkua en valitettavasti työkiireiden takia kerennyt tekaisemaan, mutta hyvin nämäkin upposivat!

Tämä resepti on todella helppo, käytännössä kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään ja paistetaan. Reseptin annos on aika iso, joten jos olet tekemässä näitä vain pienelle porukalle kahvipöytään, puolita annos.

Pohja:
6 kananmunaa
340g tummaa vadelmasuklaata
300g juoksevaa oivariinia
5dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1tl vaniljasokeria
1tl suolaa

Päällinen:
200g tummaa vadelmasuklaata
0,5dl kermaa
Värikkäitä minivaahtiksia
100g valkosuklaata


Laita juokseva voi sekä paloiteltu suklaa kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Laita kulhoon kananmuna ja sokerit ja sekoita tasaiseksi (ei tarvitse vatkata vaahdoksi). Lisää sen jälkeen jäähtynyt suklaa-voi-seos. Lisää suola ja jauhot, sekoita tasaiseksi ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa 20-30min.

Päällistä varten rouhi suklaa ja laita muovikulhoon. Kuumenna kerma, kaada suklaan päälle ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Lisää brownieiden päälle suklaa ja vaahtokarkit ja sulatettu valkosuklaa.

2014/12/11

Piparminttu-suklaa cookiet Jouluksi



Vein viime viikolla vanhoille entisille työkavereille pienen joulutervehdyksen suklaacookieiden muodossa. He pitivät niistä sen verran että ajattelin jakaa tätä onnea hieman muillekkin!


Taikina:
25g voita
200g tummaa suklaata (väh. 50%)
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 tl vanilja uutetta
0,8 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1 piparminttutanko

Koristeluun:
130g valkosuklaata
piparminttutankoja

Sulata voi ja puolet suklaasta ja anna jäähtyä. Vatkaa muna, sokeri ja vaniljauute keskenään vaahdoksi. Sekoita suklaa-voiseos nyt sokeri-kananmunavaahtoon. Lisää joukkoon venhäjauhot (joihin sekoitettu leivinjauhe) ja sekoita tasaiseksi. Rouhi loput suklaasta ja murskaa piparminttutanko ja lisää taikinaan.



Taikinasta voi jauhoisin sormin pyöritellä ensin palloja, jotka sitten hieman litistetään ennen uunia. Reseptistä tulee 6-8 melko isoa cookieta. Nämä myös leviävät uunissa, joten jättäkää tilaa! Paista 175 asteessa 8-12min, riippuen uunista ja cookieiden koosta.

Koristelua varten sulata suklaa vesihauteessa, murskaa piparminttutangot ja päästä luovuus valloilleen. Itse kiireessä väänsin vaan ristikon, mutta vain taivashan on rajana kun on aikaa!



2014/12/03

Vaniljasuklaatryffelit jouluksi


Suklaata varmaan harva vihaa? Senpä takia päätin tehdä Turvakodin pikkujouluja varten suklaatryffeleitä, että mahdollisimman moni niistä pitäisi. Tryffelit ovat tosi helppoja valmistaa ja niissä on varaa soveltaa maussa ihan mielin määrin. Alunperin tarkoituksena oli tehdä näitä baileys-versiona, mutta alkon ollessa kiinni, piti improvisoita. Loppujenlopuksi päädyin vaan tavalliseen vanilja-versioon, sillä kotoa ei löytyny _mitään_. Ei ollut pähkinää sisälle, ei ollut kuviattuja marjoja, ei ollut konjakkia, eikä piparminttua. Noh, hyviä näitä silti tuli, ja aika nättejäkin :)

Ohje n. 30kpl:
400g tummaa suklaata
3dl kuohukermaa (jos haluat tehdä kookoversion, käytä kookoskermaa)
nokare voita
2tl Vaniljauute
Vaniljatanko

Päälle:
Kaakaojauhetta
Mantelirouhe
(kookosversioon kookosta)


Laita kattilaan kerma, voinokare, vaniljauute ja halkaistu vaniljatanko. Rouhi suklaa ja laita lämpöä kestävään kulhoon. Kiehauta kerma ja kun keihahtanut, poista vaniljatanko ja kaada kerma rouhitun suklaan päälle. Sekoita lastalla kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Samettisen suutuntuman takaamiseksi surrauta säkövatkaimella muutaman kerran (älä kuitenkaan sekoita seokseen ilmaa).

Anna seoksen jähmettyä jääkaappissa kolme tuntia tai yön yli. Pyörittele sen jälkeen palloiksi (muista käyttää kertakäyttökäsineitä, suklaa sulaa käsien lämmöstä hieman) ja sen jälkeen vapaavalintaisessa koristeissa. Laita kylmään vielä noin 15minuutiksi, sen jälkeen nämä ovat valmiita tarjottaviksi!


2014/11/11

Peach tart / Persikkapiiras


Minun on tehnyt mieli persikkapiirakkaa jo jonkin aikaa ja tänään sain aikaseksi sellaisen tekaista. Nettihän on pullollaan erilaisia persikkaisia ohjeita. Tämä kyseinen on niin helppo että siihen ei pahemmin ohjeita tarvittu, joten pikaisen selailun jälkeen päätin mennä vaiston varassa.

Tässä maistuu hieman minun suosikkini neilikka ja vanilja, sekä kaksilahkeisen suosikki kaneli.

Pohja:
100g voita
2dl jauhoja
0,5 kananmuna
1rkl tomusokeria
1tl kylmää vettä

Täyte:
7 persikan puolikasta
1 appelsiini
1tl kanelia
ripaus neilikkaa
1tl vaniljasokeria
1vaniljatanko
1rkl perunajauhoja

Nypi huoneenlämpöinen rasva tomusokerin ja vehnäjauhon joukkoon, vatkaa kananmunan rakenne rikki, lisää se joukkoon. Lisää tämän jälkeen kylmä vesi, sekoita tasaiseksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noi 30minuutiksi.

Kaulitse pohja ohueksi levyksi ja laita se voideltuun piirasvuokaan. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Viipaloi persikanpuolikkaat. Raasta appelsiinin kuori, purista mehut ja sekoita joukkoon mausteet, vaniljatangon siemenet, vaniljasokeri ja perunajauhot. Aseta persikanpuolikkaat esipaistetulle pohjalle ja kaada sen jälkeen appelsiinimehuseos niiden päälle. Paista 175 astetta 20-30min.

Tarjoile vaniljajäätelön kanssa


ps. Muut leivontabloggaajat (ja varmasti muutkin...) samaistuvat tuskastumiseen kun ei riitä valoa? Ei vaan ole enää yhtä helppoa kuvata tekeleitään kauniisti.... :/

2014/11/09

Blondiebrownie with glace cherries and pistachio

En yleensä ikinä pahoittele viivästyksi tai blogitaukoja. Tälläistä se arki vain on, että aina ei kerkeä, mutta nyt on pakko. Hukkasin kamerani musitikortin jolla oli mm. mustikka-marenkipiiras, magohillokekakku, pekaanipähkinäkeksit ja yksi suolainen piiras ja suklaa-kookospiirakka..... Tästä syystä ei siis postauksia ole tullut, ei ole nimittäin ollut materiaalia! Anteeksi siis :(

Mutta asiaan! Minä olen jouluhullu. Meillä on aloitettu sen fiilistely jo lokakuussa kun kaivoin ensimmäiset joulukynttilät esille (kyllä, joulukynttilät, ne punaiset siis.) ja marraskuussa kun roudasin loputkin ja vaihdoin tyynynpäälliset ja ostin uudet punaiset lakanat. Voi joulu on ihanaa, siksipä pääsette nauttimaan joululeivonnaisista täälläkin.



Valkosuklaabrownie, jossa maistuu pistaasipähkinä ja sokeroidut kirsikat. Kuulostaako vähän kummalliselta? Ei huolta, se maistuu oikeasti taivaalliselta ja suosittelen tätä myös joululeivonnaiseksi kaikille niille kenelle ei maistu glögikakut tai piparinmakuiset leivonnaiset. Tämä on pienen sokerihiiren herkkua ja maistuu varmasti myös jäätelön kanssa taivaalliselta.

Tämän ylistyslaulun jälkeen päästäänkin itse reseptiin ja valmistukseen. Tämähän on siis todella helppo valmistaa ja siihen meneekin aikaa noin kaksikymmentä minuuttia, jos on kaikki valmistelut tehty hyvin niin varttikin riittää loistavasti (plus tietenkin 45min uunissa)


Valkosuklaabrownie kirsikoilla ja pistaasipähkinällä:
Ainekset:
150g sokeroituja kirsikoita
100g kuorittuja suolattomia kirsikoita
250g voita
400g valkosuklaata
4,5dl hienosokeria
noin 5,5dl jauhoja 
4 kananmunaa

Päälle:
Rouhittuja pistaasipähkinöitä
sulatettua valkosuklaata

Laita voi kattilaan sulamaan miedolla lämpötilalla ja rouhi sillä välin suklaa ja puolita kirsikat. Kun voi on sulanut, sulata valkosuklaa sekaan ja sekoita kunnes seos on tasainen. Kaada valkosuklaa-voiseos kulhoon ja sekoita joukkoon sähkövatkaimella jauhot ja kananmunat kunnes taikina on tasaista.

Vuoraa uunivuoka (25x30cm) leivinpaperilla ja kaada puolet taikinasta siihen. Lisää sen jälkeen kirsikat ja osa rouhituista pistaasipähkinöistä ja kaada loput taikinasta päälle. Lisää loput pistaasipähkinät päälimmäiseksi ja paista uunin keskitasossa 150 asteessa noin 45min, tai kunnes taikinaa ei enää jaa tikkuun.

reunat voi leikata pois kokonaan, näin saa hieman siistimpiä paloja.

Anna jäähtyä kunnolla, koristele sen jälkeen valkosuklaaraidoilla ja pistaasipähkinöillä ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi.


2014/08/26

Suklaa-mansikkakakku / Chocolate-strawberry cake


Tyttöjenilta, mikä ihana tekosyy! Ja mikäs sen parempaa tarjottavaa oliskaan kuin mansikat ja suklaa, kakussa ja erikseen. Kun aloimme suunnittelemaan tyttöjen iltaa ja kyselin leivontatoiveita,, sain kaksi vastausta. Toinen toivoi suklaakakkua ja toinen toivoi mansikkakakkua. Minäpä fiksuna likkana päätin (todella uniikisti) yhdistää ne ja tadaa! Ajattelin tehdä ensin pienen kakun, vain 18cm halkaisijaltaan, noh, siitä tuli kuitenkin niin korkea että puolet siitä jäi jääkaappiin ja kaksilahkeisen tuhottavaksi.

Minä tosin luultavasti käytin tähän kakkuun kesän viimeiset hyvät mansikat, sillä niitä on harvinaisen vaikea enää löytää. Päällä olevat mansikatkin ovat puolasta, mutta sepä ei juuri haitannut, sillä ison kokonsa vuoksi ne olivat näyttäviä.


Pohja:
6 kananmunaa eroteltuina
200g tummaa suklaata
150g voita
2 dl hienosokeria
0,75dl kaakaojauhetta
1,75dl vehnäjauhoja

mansikkahillo:
250g mansikoita
1,5dl hillosokeria
1 vanilja tanko halkaistuna

Täyte:
Mansikkahilloa
1dl kreikkalaista jogurttia
2dl kermaa
2rkl tomusokeria
500g mansikoita viipaloituina

Kuorrute:
200g maitosuklaata
1,4dl kermaa
nokare voita

Koristelu:
Isoja mansikoita suklaa kuorrutettuina


Aloita valmistamalla mansikkahillo. Keitä mansikoita sokerin ja vaniljatangon kanssa noin 15 minuuttia, riko mansikoita hieman pienemmäksi mikäli ne ovat todella isoja. Poista vanilja tanko, siirrä puhtaaseen lasipurkkiin, sulje kansi kunnolla, käännä ylösalaisin ja jätä jäähtymään.

Vatkaa voi ja puolet sokerista vaahdoksi, lisää sen jälkeen keltuaiset yksitellen ja joka välissä hyvin vatkaten. Sulata suklaa ja jätä jäähtymään. Vatkaa valkuaisia niin että se alkaa vaahtoutua kunnolla, lisää sen jälkeen loput sokerista pikkuhiljaa ja kokoajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on kovaa eikä valu ollenkaan. Sekoita voi-sokeri-seokseen sula suklaa ja valkuaisvaahto. Lisää sen jälkeen käännellen kaakao- ja vehnäjauhot. Paista 18-20cm vuoassa 175 astetta 40-50 minuuttia. Varo paistamasta liikaa, ettei pohja kuivu.

Valmista täyte vaahdottamalla jogurtti ja kerma vaahdoksi ja lisäämällä siihen sokeri.

Kakun kokoaminen. Leikkaa pohja neljään osaan, levitä mansikkahilloa, jogurttitäytettä ja viipaloituja mansikoita ja osta uusi kerros päälle. Toista kunnes viimeinen kerros jää kanneksi.

Kuorrutteen valmistus. Laita suklaa ja ekrma kattilaan, laita hella miedolle lämmölle ja sekoita jatkuvasti kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Lisää nokare voita, anna jäähtyä hetki ja kaada kakun päälle. Koristele mansikoilla.